Cloudflare aslında bir İçerik Dağıtım Ağıdır (CDN). Cloudflare’ın temel amacı, küçük ve büyük ölçekli işletmelerin çevrimiçi varlıklarını güvence altına almalarına ve onları daha hızlı hale getirmelerine yardımcı olmaktır.
E-posta spam kaynağını bulmak ve ortadan kaldırmak amacıyla 2009 yılında kurulan şirket, şu an milyonlarca müşteriye DNS ve güvenlik hizmetleri sağlar. Bugün, en büyük bulut ağ platformlarından biridir ve 12 milyondan fazla alan adı Cloudflare’a güvenir. Ayrıca, tüm internet trafiğinin yaklaşık %10’unu yönetir.
Cloudflare Nasıl Çalışır?
Cloudflare’ın gücü, sahip olduğu devasa sunucu ağında yatar. Ağ, 200’den fazla yeri kapsayan 93’ten fazla ülkeye yayılmıştır (bu, dünyadaki ülkelerin neredeyse yarısıdır). Bunlar hem veri önbellek sunucuları hem de büyük ölçekte bir güvenlik duvarı görevi görür.
Teknik olarak, barındırılan bir web siteniz varsa, yapmanız gereken tek şey Cloudflare‘a kaydolmaktır. Kayıt işleminin ardından, sitenizi kontrol panellerine eklerseniz, bu işlemden sonra, sitenizdeki veri segmentleri, Cloudflare sunucularında dünyanın çeşitli yerlerinde önbelleğe alınır.
Bir ziyaretçi siteniz için bir istekte bulunduğunda, Cloudflare web sitenizle aynı anda iletişim kurarken onlara en yakın konumdan önbelleğe alınmış verileri gönderir. Bu, genellikle ziyaretçilerin, talebin doğrudan web sitenize yapılmasından çok daha hızlı bilgi almaya başlamasını sağlar.
Aynı zamanda Cloudflare sunucularından geçen tüm veriler izlenir. Bu şekilde olası saldırıları engelleyebilir ve sitenizi daha güvenli tutmaya yardımcı olan diğer her şeyi filtreleyebilirler.
Cloudflare’ın Ücretsiz Özellikleri Nelerdir?
1. DNS barındırma
DNS, alan adlarını IP adresine çevirmekten sorumludur. Cloudflare, DNS kayıtlarını yönetmek için DNS barındırma sağlar ve çoğu durumda Cloudflare kayıtları çok hızlı bir şekilde yürürlüğe girer.
2. CDN
Content Delivery Network, web sitenizi önbelleğe alan, web sitesine coğrafi olarak en yakın sunucudan hizmet veren ve web sitesinin yüklenme hızını artıran bir hizmettir.
3. SSL/TLS
Cloudflare, alan adı için ücretsiz SSL sağlar. SSL hakkında detaylı bilgiyi aşağıdaki içeriğimizden edinebilirsiniz.
4. Güvenlik duvarı
5 kuralla sınırlı Cloudflare güvenlik duvarı; IP adresi, ana bilgisayar adı, bilinen botlar, URI ve daha fazlasını kullanarak trafiği engellemenin bir yolunu sunar. Firewall hakkında detaylı bilgiyi aşağıdaki içeriğimizden edinebilirsiniz.
5. Sayfa kuralları
Sayfa kuralları 3 kuralla sınırlıdır. Yönlendirmeler, HTTPS yeniden yazma işlemleri ve daha fazlası gibi farklı işlevler sağlar.
6. Uygulamalar
Geliştiriciler tarafından oluşturulan Cloudflare uygulamaları, yalnızca bir tıklama ile farklı işlevler sağlar.
7. Analitik
Cloudflare analitiği, web siteniz için basit analizler sağlar.
Cloudflare Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
1. Güvenlik
Cloudflare’ın güvenlik özellikleri büyük saygı görür ve bu özellikler sayesinde siteniz korunur. Cloudflare; veri ihlalleri, bot saldırıları ve DDoS saldırıları gibi tehditleri otomatik olarak engeller. Bu, yüksek düzeyde güvenlik sağlamanın yanı sıra sitenizdeki kesintilerin en aza inmesini sağlar.
Siteniz Cloudflare’a bağlandığında, DNS sistemi de korunur. Herhangi biri alan adınızı arayacak olursa, göreceği tek şey, gerçek isim sunucularınız değil, Cloudflare tarafından sağlanan DNS kümesidir.
Cloudflare, kullanıcıların güvenlik duvarlarını özel kurallarla yapılandırmasına da olanak tanır.
2. Hız
Hız, Google’ın çalışma şekli yüzünden dünyanın her yerindeki web sitesi sahipleri tarafından en çok arzulanan şeydir. Daha hızlı web siteleri, daha yüksek arama sıralaması, artan dönüşüm oranları ve genel olarak daha iyi bir ziyaretçi deneyimi anlamına gelir.
Web sitenizin bazı bölümlerinin birden çok yerde Cloudflare sunucularında önbelleğe alınmasını sağlarsanız, bir ziyaretçi sitenize her erişmeye çalıştığında, Cloudflare sitenizi en yakın önbellek konumundan teslim ederek yanıt verir. Bu, sitenizin ziyaretçinin tarayıcısına her zamankinden daha hızlı yüklenmeye başlayacağı anlamına gelir.
Bu aynı zamanda kullanıcılar dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, içeriğin hızlı bir şekilde sunulması anlamına gelir.
3. Küçültme
Bir web sayfasının sunulması için boşluklar, yorumlar, yeni satır karakterleri ve blok sınırlayıcılar gibi karakterlere gerek yoktur. Bu gereksiz karakterleri ortadan kaldırıp dosya boyutu küçültülerek sayfanın daha hızlı yüklenmesi sağlanır. Cloudflare, üç dosya küçültme türünü destekler: Javascript, CSS ve HTML.
4. Ücretsiz SSL
Cloudflare, tüm web siteleri için önerilen ücretsiz SSL’ler sunar. SSL’ler, kullanıcının bilgisayarından sunucunuza verileri şifreler. Bu, veri gönderen veya alan veya ödeme alan siteler için önemlidir.
Cloudflare’in Dezavantajları Nelerdir?
Cloudflare’ın ana sorunu tek nokta hatasıdır. Yani Cloudflare çökerse, web siteniz bazen de e-posta hesabınız birlikte çöker. Cloudflare’ın diğer birkaç dezavantajı aşağıdaki şekildedir:
- Ücretsiz planın birçok sınırı vardır ve ücretli planlar ucuz değildir.
- Bazı kullanıcılar için yararlı olmayabilecek DNS bölgeleri yönetilir.
- Ücretsiz planda özel isim sunucuları kullanılamaz.
- Alan alanı kaydı henüz tüm kullanıcılar için mevcut değildir ve kaydolmak için sınırlı TLD’lerle birlikte gelir.
- Ücretsiz planda sayfa kuralları çok sınırlıdır.
Cloudflare Fiyatlandırma ve Planlar
Her gün yaklaşık 10.000 yeni müşterinin kaydolduğu Cloudflare, küçük siteler için iyi bir hizmet içeren ücretsiz bir plan sunar. Gereksinimlere bağlı olarak, çok daha gelişmiş güvenlik özellikleri ve seçenekleri sunan ücretli planları da vardır.
Cloudflare fiyatlandırma planlarında, dört farklı katmana sahiptir. En temelde, kullanıcılara ücretsiz bir hizmet sunar. Bu plan bazı yönlerden sınırlıdır, ancak çoğu küçük site, ücretsiz planda bile birçok avantajdan yararlanabilir. En önemlisi, ücretsiz planında kullanıcılara bant genişliği sınırlamaları getirilmez.
Cloudflare’deki ücretli planlar Pro, Business ve Enterprise‘dır. Pro plan ayda 20 dolarken, giderek artan sayıda özellik içeren Business plan 200 dolardır. Enterprise planlar ise özelleştirilebilir olduğu için kullanıcıların seçenekleri ve fiyatlandırmayı Cloudflare satış personeli ile görüşmesi gerekir.
Ücretli bir plan kullanıcısı değilseniz veya istediğiniz bir özellik planınızda yoksa, bu özelliği ücretli bir ekstra olarak kullanma seçeneğiniz de vardır. Örneğin, hızı daha da artırmak için trafik rotalarını optimize etmeye yardımcı olan bir hizmet olan Agro, ücretsiz planda mevcut değildir. Yalnızca bu ekstra özelliği kullanmak isteyen kullanıcılar, kullanılan bant genişliği miktarına bağlı olarak (GB başına yaklaşık 0,10 dolar) web sitesi başına 5 dolar öder.
Cloudflare Sizin İçin Uygun mu?
Cloudflare, sadece bir CDN‘dir. Bu, blogunuzu hızlandırmanıza ve küçük işletme web sitenizin performansını artırmanıza yardımcı olacağı anlamına gelir.
Peki, en güçlü küresel sunucu ağlarından birine sahip olmak gerçekten gerekli mi?
Bu soruyu basitçe cevaplamak gerekirse, evet. Bugün pek çok web sitesi için Cloudflare’ı uygun bir çözüm yapan tam olarak bu ağın ölçeğidir.
Bu iş modeli ile Cloudflare, küçük site sahiplerine ve işletmelere, normal şartlarda kolayca karşılayamayacakları ücretsiz bir hizmet sunarak yardımcı olur.